Makaron pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 300 g makaronu pełnoziarnistego penne „Arc-Pol Makarony”
- 1 szklanka nasion słonecznika i dyni
- 1 mała papryczka chilli
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 150 g zielonych oliwek
Składniki na sos:
-
2 łyżki musztardy
-
2 łyżki ketchupu
-
2 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki mleczka kokosowego
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
- Pestki słonecznika i dyni wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pestki prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Podsmażamy. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i pokrojone na drobno oliwki. Chwilę podsmażamy.
- Makaron odcedzamy. Dodajemy go do podsmażonych pomidorów i oliwek.
- Wsypujemy uprażone pestki słonecznika i dyni. Wlewamy sos. Mieszamy do połączenia. Zostawiamy na ok. 1 minutę na ogniu, aby smaki przegryzły się.
SMACZNEGO!