Makaron pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 300 g makaronu pełnoziarnistego penne “Arc-Pol Makarony”
  • 1 szklanka nasion słonecznika i dyni
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 150 g zielonych oliwek

Składniki na sos:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. 
  2. Pestki słonecznika i dyni wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pestki prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Podsmażamy. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i pokrojone na drobno oliwki. Chwilę podsmażamy.
  4. Makaron odcedzamy. Dodajemy go do podsmażonych pomidorów i oliwek.
  5. Wsypujemy uprażone pestki słonecznika i dyni. Wlewamy sos. Mieszamy do połączenia. Zostawiamy na ok. 1 minutę na ogniu, aby smaki przegryzły się.
SMACZNEGO!