Skip to content

O nas

Makarony z serca i z wiedzy

AdobeStock_323381390

ARC-POL Makarony w swoim asortymencie posiada produkty z mąki durum oraz ze zwykłej mąki pszennej – jajeczne i bezjajeczne. Specjalnością firmy są krajanki, nitki i wstążki: 2-, 4-, 6-, 8- jajeczne. W 2019 ARC-POL wspólnie z firmą JAJ-POL ze Stanowic wprowadziły do sprzedaży jako pierwsze w Polsce 6 jajeczne makarony z jaj od kur z wolnego wybiegu pod wspólną nazwą Makarony Zagrodowe. W gamie makaronów z pszenicy durum posiadamy: spaghetti, kokardki, penne i świderki oraz makarony pełnoziarniste w różnych formach. Ważnymi segmentami produktowymi są również makrony typu tortellini / tortelloni i ravioli z różnorodnym nadzieniem: mięsem, serem, grzybami czy serem ricottą i szpinakiem oraz cała kategoria makaronów bezjajecznych w różnych formach: świderki, kolanka, muszle, łezki, łazanki, gwiazdki, literki.
Od kilku lat firma poszerza swój asortyment o produkty o szczególnych walorach żywieniowych : np. makarony z jaj przepiórczych czy makarony orkiszowe. W tym samym segmencie są przygotowywane do produkcji makarony o podwyższonej wartości żywieniowej i zdrowotnej: makarony bezglutenowe z kukurydzy, amarantusa i lnu z dodatkami gryki, ciecierzycy i jagły. W 2021 firma planuje już na stałe wprowadzenie do oferty makaronów bezglutenowych oraz poszerzenie asortymentu tradycyjnych makaronów.

W ofercie są opakowania detaliczne i opakowania HoReCa w gramaturze 250g, 400g, 500g, 2,5kg i 5 kg.

Priorytetem dla firmy ARC-POL jest jakość oferowanych makaronów. Produkcja prowadzona jest w oparciu o procedury zgodne z certyfikowanym, międzynarodowym standardem bezpieczeństwa żywności BRC, który określa wymagania, jakie powinna spełniać firma, aby zagwarantować najwyższą jakość i bezpieczeństwo produkowanych produktów.

Nowoczesny zakład produkcyjny zlokalizowany jest w Głębowicach.